UKR RUS ENG

НОВОСТИ

There are no translations available.

Organic-2019_krugly_stil_06.06.2019-16 червня 2019 року став кульмінаційним днем органічної програми Міжнародної виставки "АГРО-2019" та Спеціалізованої виставки-ярмарку органічних продуктів і технологій "ORGANIC-2019", коли в Центральній залі Павільйону № 1 «Експоцентру України» Федерація органічного руху України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України організували Круглий стіл «Органічне виробництво - пріоритетний сектор аграрної галузі України». Згаданий щорічний захід, організований вже всімнадцяте, за підтримки Проекту "НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКА СПІВПРАЦЯ В ГАЛУЗІ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА", ТОВ "Торговий дім "БТУ-ЦЕНТР", ТОВ "ДЕДДЕНС АГРО", ТОВ "АРНІКА ОРГАНІК", ПП "АГРОНОМІКА", ТМ "ПАН ЕКО", ТОВ "РОСАНА" та ТОВ "Агрофірма "ГЕРМЕС".

На відкритті Круглого столу «Органічне виробництво - пріоритетний сектор аграрної галузі України» в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева з оптимізмом повідомила, що в серпні цього року має вступити в дію  Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" і висловила впевненість, що ефективне регулювання органічної галузі надасть упевненості споживачу в тому, що органічна продукція, яку він купує, є сертифікованою, якісною та безпечною, виробленою за вимогами, визначеними законодавством.

Олександр Каліберда, менеджер проекту "Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства" наголосив, що хоча в Європі продовжує зростати інтерес до органічної продукції з України, однак питання прозорості походження та якості продукції стають все актуальнішими.

Organic-2019_krugly_stil_06.06.2019-3Представники Департаменту продовольства Мінагрополітики Людмила Хомічак і Валентина Заєць, а також заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України Ольга Семенчук у своїх виступах зупинилися. Перш за все, на висвітленні питань, пов’язаних з підготовкою нормативно-правових актів, які регулюватимуть функціонування всього вітчизняного органічного сектору з початку вступу в силу вищезгаданого закону України..

Під час роботи Круглого столу Олександр Ростоцький, головний агроном компанії «БТУ-Центр», зокрема, зауважив: «Аграрій, який вирощує органічний продукт, має розуміти, що при роботі з біопрепаратами дуже важливою є системність обробок. Більш того, потрібно працювати на випередження появи шкідників та хвороб, а не чекати поки шкідники чи хвороби вразять все поле. Гарний агроном завжди має володіти ситуацією в полі – вчасно проводити моніторинг, робити крайові обробки, ретельно слідкувати за порогом шкодочинності, робити аналіз ґрунту на вміст патогенів та елементів живлення. Адже земля – це живий організм, за яким слід доглядати і допомагати розкрити свій потенціал родючості. А ми в БТУ-ЦЕНТР готові допомогти в цьому нашим аграріям»!

Євген Харлан,  директор з розвитку підприємства ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry), який займається органічним вирощуванням ягід та овочів на Житомирщині, відзначив на необхідність використання не лише традиційних, перевірених технологій, але й найсучасніших винаходів, сортів та устаткування, найкращого світового досвіду.

Organic-2019_krugly_stil_06.06.2019-2Максим Мельничук, керуючий партнер ПП «Агрономіка» у своєму виступі, серед іншого, сказав: «Ми говоримо за комплексні підходи органічного землеробства як особливий пріоритет розвитку аграрної галузі України. Особливим акцентом застосування біозахисту у виробництві якісної і безпечної продукції рослинництва має бути якість препаратів і відповідність технологій по їх застосуванню. Також, слід упереджувати і контролювати недобросовісних виробників біопрепаратів, які являються малоефективними і водночас дискредитують технологіі біозахисту серед виробників». Він додав, що застосування корисних комах-ентомофагів, які виробляються на підприємстві «Агрономіка» дозволяє здійснювати ефективний біозахист практично всіх зернових, технічних, плодових та ягідних культур.

Олена Болтовська, координатор іноземних проектів компанії «Росана», зокрема, заявила: «Реалії сьогодення потребують оптимізації процесу вирощування сільськогосподарських культур, яка має включати не лише зменшення/здешевлення препаратів, але й зменшення витрат праці і витратних матеріалів при отриманні максимального врожаю/зиску і для вирішення проблем компанія «Росана» пропонує великий перелік імпортних препаратів, зокрема Панорамікс, що складається з 5 компонентів, вноситься лише раз на сезон, але забезпечує збільшення врожаю до 50 %. А препарати на основі ентомопаразитичних нематод  5-10 років контролюють розвиток ґрунтових шкідників (личинку хрущів, дротяника, трипса тощо)».

Віктор Щербачук, директор ТОВ «Дедденс Агро» з Рівненської обл. поділився багаторічним досвідом ведення органічного господарювання, наголосивши на необхідності дотримання технологічної дисципліни, підготовки кадрів, додавши при цьому, що в частині біозахисту ще існують невирішені питання, зокрема, при боротьбі з довгоносиком на посівах цукрового буряка. Крім цього, пан Щербачук заявив про початок об’єднання органічних виробників, однодумців у регіоні в кластер органічних виробників Рівненщини з метою ефективного та широкомасштабного розвитку органічного сектору.

Organic-2019_krugly_stil_06.06.2019Микола Тетерук, комерційний директор ТОВ «Біоцентр» наголосив на необхідності тіснішої, глибокої співпраці безпосередньо з органічними виробниками, зауваживши: «Використання мікробіологічних препаратів для захисту рослин від шкідників та хвороб є невід’ємною складовою технології органічного вирощування сільгосппродукції. У зв’язку з різкими кліматичними змінами, високими температурами, частими та тривалими посухами, зростає роль препаратів з антистресовими властивостями. Використання біопрепаратів має узгоджуватися з технологією вирощування в конкретному господарстві і лише системний підхід може забезпечити бажаний результат».

У роботі заходу загалом прийняло участь близько 200 чоловік. Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, головний організатор та ведучий Круглого столу позитивно оцінює проведений цей трьохгодинний захід, який яскраво продемонстрував зростаючий інтерес в Україні не лише до органічних продуктів, але й до методів, технологій їх виробництва, передового виробничого досвіду органічних фермерів в різних куточках держави. Як відомо, так звана концепція «3+5», розроблена Мінагропродом понад три роки тому, серед пріоритетів аграрної галузі передбачає розвиток органічного виробництва. Новий закон прийнято, завершується підготовка відповідної нормативної документації і все частіше лунають питання щодо того, коли ж не на словах, а на ділі, органічний сектор отримуватиме суттєву державну, в т.ч. фінансову підтримку? Коли вже Антимонопольний Комітет України перестане звинувачувати сертифікованих органічних виробників у «притягнутих за вуші» порушеннях? Коли за використання ГМО будуть карати? Чому ще не введено покарання за фальсифікацію біопрепаратів? Коли і яким чином будуть захищені органічні фермери, на чиї поля потрапляють отрутохімікати? З якого часу саме сертифікованим органічним продуктам офіційно і на ділі почнуть віддавати перевагу при закупівлі для дитячих і лікувальних закладів? Коли Органік стане справжнім пріоритетом? Піднімати і вирішувати ці та інші питання маємо всі разом і кожен окремо, а зроблене, досягнуте за рік обговоримо у червні 2020 року…

 
There are no translations available.

Organic-2019_seminar_05.06.201905 червня 2018 р. у другій половині дня в рамках Міжнародної Виставки «Агро-2019», за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України, Федерація органічного руху України, спілкa Оргaнічнa Українa та Український органічний кластер, разом з Держпродспоживслужбою та органом сертифікації «Органік Стандарт» організували та провели «Комунікаційну платформу «АПК 4:0. Органічні експортні орієнтири». Впродовж 2 годин обговорювалася поточна ситуація та перспективи експорту органічної продукції з України, зокрема до Євросоюзу, Північної Америки та країн Азії.

На самому початку дискусії, що зібрала близько 70 учасників, начальник відділу  технологій  виробництва харчових продуктів  Департаменту продовольства Мінагрополітики України Валентина Заєць і заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Семенчук дали характеристику стану підготовки нормативно-правових актів, які мають регулювати функціонування вітчизняного органічного сектору з початку серпня поточного року.

Organic-2019_seminar_05.06.2019-1Ні для кого не є секретом, що нині провідні покупці українського органіку зосереджені у країнах Євросоюзу, який, по суті, є головним імпортним хабом для вітчизняної органічної продукції. Про це розповів директор ТОВ «Органік Стандарт» Сергій Галашевський, зробивши детальний аналіз структури українського органічного експорту до ЄС, згадавши, серед іншого, що Нідерланди та Німеччина впродовж останніх років змагаються за першість серед країн-імпортерів органіку з України. Сергій заявив, що досі в органічному експорті до Євросоюзу домінує сировина (дикороси, зернові, олійні, бобові та продукти їх переробки, що переважно йдуть на кормові цілі), хоча й прослідковується певна тенденція до зростання частки переробленої продукції й нових нішевих груп товарів з доданою вартістю.

Проте монополія європейського споживання вітчизняного органіку останніми роками дещо похитнулася – стрімко зростає попит на цю продукцію в Америці та Азії. Тому для учасників заходу став цікавим виступ керівниці Громадської спілки "Український органічний кластер" Марії Махновець, яка дала розгорнуту картину розвитку органічних ринків в Канаді та США, звернувши увагу, зокрема, що 57 вітчизняних підприємств сертифікуються згідно вимог NOP, а також на те, що вже з’явилися перші господарства, які дотримуються канадських органічних стандартів, що є доволі позитивними маркерами українських органічних перспектив на ринку Північної Америки.

Organic-2019_seminar_05.06.2019-2Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов проаналізував стан розвитку органічного виробництва та споживання органічних продуктів в Азії, зокрема в ОАЕ, Саудівській Аравії, інших країнах Перської затоки, а також в Індії, Японії, Південній Кореї та інших азійських державах, до багатьох з яких вже розпочався експорт українських перероблених органічних продуктів. Особливий акцент він зробив на перспективності та динамічності ринку споживання органічної продукції в Китаї, що за обсягами споживання органіку став третім ринком на планеті і не зупиняється на досягнутому. Крім цього, пан Милованов розповів присутнім про досвід експозиції українських органічних виробників на міжнародній виставці BIOFACH CHINA у Шанхаї, де у травні поточного року зусиллями Федерації органічного руху України був організований Національний павільйон України.

Десятки запитань, коментарів з приводу піднятих питань яскраво продемонстрували зростаючий інтерес до ринків органічної продукції та еволюцію професіоналізму вітчизняних експертів органічного руху держави.

Модератор заходу, представник компанії «Арніка органік» Анастасія Білич зауважила, що комунікаційна платформа стала місцем, де експерти, оператори ринку, фахівці галузі, представники органічного руху, бізнесу вільно висловлювали свої думки, аналізували, зважували та намагалися знайти відповіді на актуальні питання галузі. Вона висловила впевненість, що подібна консолідація статистики, аналітики, знань і досвіду дуже потрібна органічному сектору, щоб він нарешті в найближчій перспективі перетнув межу 1 млн га органічних сертифікованих сільськосподарських земель та на міжнародних ринках виступив з іще ширшим асортиментом переробленої продукції.

 
There are no translations available.

Organic-2019_seminar5 червня 2019 року органічна програма конференційної частини Міжнародної виставки «АГРО-2019» розпочалася з самого ранку: у павільйоні № 10 Експоцентру України компанія «Грейн Про», за підтримки Федерації органічного руху України, провела семінар «Органічні технології зберігання та транспортування зернових, бобових та олійних культур», який тривав більше години.

На відкритті заходу Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов наголосив на тому, що останніми роками в Україні зростає не лише обсяги органічного виробництва та об’єми експорту, але й географія експортних відвантажень органічної продукції, до якої входять вже не лише країни Євросоюзу, але й Північна Америка, Перська затока і Далекий Схід. У зв’язку з цим зростає роль інноваційних методів пакування, зберігання та транспортування, які сприяли б забезпеченню високої якості продукції та мінімізації втрат без застосування хімічних фумігантів, заборонених в органічному секторі. Тому численні учасники семінару з цікавістю ознайомилися з унікальною технологією GRAINPRO, основи якої розкрив Борис Міхов, представник фірми «Svetlik Green Village S.R.O.» (Чехія), офіційного дистриб‘ютора компанії «GrainPro» в Україні та Молдові. Пан Міхов акцентував увагу присутніх на тому, що впровадження зеленої технології зберігання, пакування та транспортування під вуглекислим газом (CO2) будь-яких продуктів харчування з вологістю не вище 18% вже цього роуку може дати суттєвий макро-економічний, екологічний та соціальний ефект. Доповідач запевнив, що революційний метод, захищений ізраїльським патентом, який з 1996 року працює в понад 100 країнах світу, дозволить українським органічним агровиробникам вже цього року зберегти урожай і продукти переробки, відійти від залежності від вартісних сховищ і трейдерів і транспортувати без ризику зараження комахами, бактеріями і грибками, без окислення, до споживача, в будь-яку пору року і в будь-яку точку земної кулі.

Представники GrainPro запросили учасників семінару продовжити знайомство з своєю технологією зберігання на власному стенді на  спеціалізованій виставці-ярмарку органічних продуктів і технологій "ORGANIC-2019", яку організовувала Федерація органічного руху України

 
There are no translations available.

Zhytomyr_23.05.201923 травня 2019 року у Житомирі відбулася Сьома Міжнародна науково-практична конференція “Органічне виробництво і продовольча безпека”, що була організована Житомирським національним агроекологічним університетом за підтримки Федерації органічного руху України, ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік Мілк», регіонального об’єднання «Полісся органік». Захід проводився за підтримки проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства». 
Основною метою проведення цієї щорічної конференції було ознайомлення з результатами наукових досліджень, практичним досвідом, обмін думками щодо вирішення актуальних питань розвитку органічного виробництва. У роботі заходу прийняти участь близько 60 фахівців з різних куточків України.

Основними дискусійними питаннями стали наступні: проблеми і перспективи розвитку органічного виробництва; роль органічного виробництва у формуванні продовольчої безпеки; органічні технології виробництва у рослинництві та тваринництві; маркетинг органічної продукції; роль системи вищої освіти у підготовці фахівців з органічного виробництва.

На конференції з доповідями виступили: проректор Житомирського національного агроекологічого університету Романчук Л.Д., Голова Правління Федерації органічного руху України Милованов Є.В., менеджер Проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства» Каліберда О.В., президент Інституту Сандала (Швеція) Ян-Урбан Сандал, викладачі ЖНАЕУ Данкевич В.Є., Шукалович В.Ф., Ковальчук І.В., інші науковці та практики, експерти та студенти ЖНАЕУ.

Zhytomyr_23.05.2019-1Оголошуючи переможців конкурсу найкращих наукових робіт, Голова Правління Федерації органічного руху України Милованов Є.В. особливо відзначив не лише високий рівень проведення конференції, але й унікальний досвід співпраці університету з органічними господарствами, переконливим свідченням чому були чудові доповіді студентів щодо особливостей практичного навчання в органічних підприємствах Житомирщини в рамках реалізації університетом проекту дуальної освіти.

В рамках конференції учасники мали нагоду ознайомитися з журналами ORGANIC UA, іншою фаховою літературою органічного напрямку, а також отримувати консультації з різних питань органічного виробництва.

Уже наступного дня розпочалася підготовка до Восьмої Міжнародної науково-практичної конференції “Органічне виробництво і продовольча безпека”, яку планується провести у 2020 році.