UKR RUS ENG

НОВОСТИ

There are no translations available.

Seminar_Ghytomyr-07.12.2018-17 грудня 2018 року в Житомирському національному агроекологічному університеті за підтримки ПМГ ПРООН/ГЕФ в Україні та ГО «Асоціації фермерів та приватних землевласників України в Житомирській області» відбувся перший обласний форум «Науково-практичні основи розвитку фермерського руху Житомирщини 2018».

Основними питаннями, на які робили акценти організатори та учасники Форуму, стали: земельна реформа – переваги та недоліки, створення та розвиток виробничих кооперативів, як дієвого інструменту захисту прав виробників сільськогосподарської продукції, програми кредитування сільськогосподарських товаровиробників, недержавні форми підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом отримання та участі в грантових програмах, особливості впровадження агротуризму як одного з елементів бізнес напрямку розвитку громад Житомирської області, розвиток та перспективи органічного сільського господарства в умовах Полісся України.

Понад 120 осіб, з яких 73 – мають особисті селянські фермерські господарства або інші форми сільськогосподарських підприємств, а також представники громадських організацій таких як «Зелена Житомирщина», «Екологічне майбутнє», «Екологічна рівновага», «Школа екосервісу», члени правління об’єднаних територіальних громад, Фонд підтримки фермерів Житомирщини, науковці Житомирського національного агроекологічного університету (ЖНАУ), представники масмедіа тощо, прийняли участь у форумі.

Seminar_Ghytomyr-07.12.2018Питання органічного виробництва для багатьох сільськогосподарських виробників Житомирської області є вже досить тривалий час особливо актуальними, адже в області успішно діють більше 20 операторів органічного виробництва, запроваджено ефективну регіональну підтримку органічних виробників з обласного і місцевих бюджетів, на базі ЖНАУ реалізується проект  "Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства". Однак, ще залишається багато фермерів та аграрних підприємств не знайомих з особливостями органічного виробництва, питаннями сертифікації за органічними стандартами, законодавчому регулюванні, ситуацією на вітчизняному та зовнішньому органічних ринках. Тому саме цю тему учасникам форуму розкрив виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.

Сподіваємося, що сільськогосподарські виробники Житомирщини і в подальшому будуть активно долучатися до органічного руху й насичуватимуть ринок якісними, безпечними, сертифікованими за органічними стандартами продуктами!

 
There are no translations available.

Organic_seminar_29.11.201829 листопада 2018 року за підтримки Німецько-українського агрополітичного діалогу при Інституті економічних досліджень та політичних консультацій відбувся семінар стосовно змін у законодавстві ЄС щодо органічного виробництва та практичних питань ведення Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Участь у заході взяли представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держлісагентства, Держрибагентства, Офісу підтримки реформ при Мінагрополітики, Федерації органічного руху України, інших організацій, що працюють в органічному секторі.

Вольфганг Вінцер, фахівець Баварського державного міністерства сільського господарства, продовольства та лісового господарства (Німеччина), детально ознайомив учасників із змінами у законодавстві ЄС щодо органічного виробництва, внесеними Регламентом Ради ЄС від 30 травня 2018 року № 848/2018 про органічне виробництво та маркування органічних продуктів та скасування Регламенту Ради (ЄС) № 834/2007.

Вказані зміни вступлять у дію в Європейському Союзі у 2021 році, тому нам необхідно вже зараз при підготовці підзаконних актів на виконання вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" їх врахувати, адже, як відомо, переважна більшість вітчизняних органічних виробників сертифікуються на відповідність органічним стандартам ЄС і є експортоорієнтованими саме на європейський ринок.

 
There are no translations available.

Agroosvita-01.10.2018-201 листопада 2018 р. у Науково-методичному центрі аграрної освіти відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Органічне агровиробництво: освіта і наука», організували яку НМЦ "Агроосвіта" та Федерація органічного руху України.

Окрема подяка за підтримку конференції Проекту «Німецько-українська співпраця в  галузі органічного землеробства», компанії «БТУ-ЦЕНТР», компанії «Єврофінс Агро Тестінг Україна», ТМ «ПАН ЕКО».

Основною метою конференції був обмін досвідом науки та виробництва, висвітлення кращих наукових розробок та практичного використання органічних технологій, об’єднання зусиль господарств, наукових та навчальних закладів, інших підприємств та установ, зацікавлених у виробництві та поширенні здорової, безпечної для споживання продукції, закладання ідеї дбайливого ставлення до збереження природних ресурсів, запровадження органічних технологій для вирощування та переробки для сприяння подальшому динамічному та ефективному розвитку органічного руху в Україні.

З привітальними словами до учасників звернулися Тетяна Іщенко (Науково-методичний центр «Агроосвіта»), Валентина Заєць (Міністерство аграрної політики та продовольства України), Ігор Будько (Міністерство освіти і науки України), Віктор Камінський (Національна академія аграрних наук України), Галина Хант (Проект «Німецько-українська співпраця в  галузі органічного землеробства»), Олександр Овчаренко (Держпродспоживслужба), Євген Милованов (Федерація органічного руху  України).

Agroosvita-01.10.2018-3Особливим гостем конференції став Урс Ніглі, професор, директор Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), який розкрив тему щодо Organic 3.0 – бачення, тренди та інновації для справжнього сталого сільського господарства та споживання.

Продовжуючи виступ пана Ніглі, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов акцентував увагу присутніх на становленні в Україні етапів розвитку органічного сектора починаючи від Organic 1.0 до викликів із запровадженням Organic 3.0.

Понад 100 учасників конференції, а це науковці, науково-педагогічні працівники навчальних закладів, представники органів влади, галузевих асоціацій та установ, агробізнесу, виробники органічної продукції, ділилися досвідом як проведення підготовки студентів за освітніми програмами з органічного виробництва, так і практичними кроками впровадження органічних агротехнологій на діючих вітчизняних підприємствах.

Основними напрямами дискусії були:

- роль системи освіти у підготовці фахівців з органічного виробництва;

- впровадження органічних технологій у виробництво задля збереження навколишнього природного середовища;

- роль органічного виробництва у формуванні продовольчої безпеки;

- органічні технології виробництва рослинництва і тваринництва:

- розвиток територіальних громад завдяки невеликим фермерським та сімейним господарствам;

- системи органічного виробництва для виробників сільськогосподарської продукції з використанням кращого вітчизняного та іноземного наукового і виробничого досвіду;

- поширення досвіду та інформації щодо ролі органічних технологій в аграрному виробництві.

Agroosvita-01.10.2018І ми вже можемо констатувати певний прогрес щодо запровадження в освітніх закладах навчальних програм із теми «Органічне виробництво». Вже досить активно студенти отримують знання в цій сфері у Житомирському національному агроекологічному університеті, Білоцерківському національному аграрному університеті, Полтавській державній аграрній академії, Миколаївському національному аграрному університеті, Сумському національному аграрному університеті, Національному університеті біоресурсів і природокористування, започатковано у 2018 р. нову освітню програму «Технології органічних харчових продуктів» у Національному університеті харчових технологій.

Значну роботу у підготовці фахівців з органічного виробництва проводять і вітчизняні коледжі: Іллінецький державний аграрний коледж, Липковатівський аграрний коледж, Білгород-Дністровський коледж природокористування, будівництва та комп’ютерних технологій, Тальянківський агротехнічний коледж, Золочівський коледж Львівського НАУ, Чернятинський коледж Вінницького НАУ тощо.

Osvita_organic_posibnykБільш детально ознайомитися з досвідом організації спеціальної та вищої освіти у навчальних закладах різних країн, де викладанню предметів,пов’язаних з органічним агровиробництвом, приділяють особливу увагу, а також з питаннями становлення вітчизняної системи вищої та спеціальної органічної освіти, а також поточного стану підготовки кадрів для органічного сільського господарства у коледжах та університетах України, можна ознайомитися у методичному посібнику «Органічне агровиробництво: освітні аспекти», який саме до конференції видала Федерація органічного руху України, підготовлений спільно з Агроосвітою.

Особливу зацікавленість учасників конференції викликали доповіді органічних виробників-практиків – Сергія Паращенка (ТОВ «Чистий продукт») щодо особливостей вирощування за органічними стандартами часника та гарбузів, Віталія Воронцова (ПрАТ «Забір’я») щодо диференціації діяльності в органічному господарстві, Володимира Сіленка (БТУ-Центр) щодо захисту від хвороб та шкідників в органічному садівництві.

Підсумовуючи результати обговорень, учасники конференції дійшли висновку, що незважаючи на певні позитивні кроки запровадження освітніх процесів з органічної тематики, Україна вже сьогодні має значно підвищити увагу на всіх рівнях до вітчизняних закладів освіти, які готували б висококласних фахівців для органічного агровиробництва нашої держави!

 
There are no translations available.

 

09 жовтня 2018 р. відбулася офіційна презентація посібника «I CAN EXPORT ORGANIC. Огляд ринку та регулювання органічних товарів у Канаді». Посібник був розроблений Канадсько-Українським проектом з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS) та сертифікаційним органом «Органік Стандарт» за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України України. У заході прийняв участь і виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.
Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив важливість розширення асортименту експорту української продукції до Канади, що в майбутньому, звичайно ж, переросте у кількісне нарощення поставок.
«Сподіваємося, що компанії, які скористаються інформацією з посібника, зможуть більш ефективно виходити зі своєю продукцією на канадський ринок. І продовжать ту позитивну динаміку, що вже спостерігається по таким експортним напрямкам як меблі, взуття, текстиль та кондитерська продукція. Це все демонструє, що діяльність проекту CUTIS приносить реальні результати», – сказав пан Посол.
Як зазначила Зоя Павленко, експерт з охорони навколишнього середовища проекту CUTIS, наразі канадський ринок органічних товарів є п’ятим за обсягом у світі із грошовим вираженням близько $5.4 млрд CAD (за даними The World of Organic Agriculture. Statistics and emerging trends). Канадський органічний ринок невпинно зростає впродовж останнього десятиліття, опереджаючи середні показники харчової галузі. Ніколи до цього так багато канадців не цікавилися органічним сектором: 2/3 населення країни купують органічні товари щотижня. Причому, левова частка цих товарів у Канаді представлена органічною їжею та напоями.
«Канада – одна з 10-ти країн із найвищим рівнем споживання органічних товарів. В 2016 році канадці в середньому споживали органічних продуктів на 83 євро на одну людину», – повідомила Зоя Павленко. Все це відкриває великі перспективи для українських компаній, що зацікавлені в виході своєї органічної продукції на канадський ринок.
Український внутрішній органічний ринок ще не досить великий. Згідно з даними Федерації органічного руху України, за результатами 2017 року він склав 29,4 млн євро, проте постійно спостерігається стабільна тенденція його щорічного зростання.
За інформацією Валентини Заєць, начальника відділу технологій виробництва харчових продуктів Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України, на даний момент налічується 529 операторів органічного ринку, при цьому під органічне виробництво сертифіковано 420 тис га. Це близько 1% від загальної площі сільськогосподарських угідь України.
Як зазначила Марія Махновець, консультант з питань експорту органічної продукції, стосовно канадського ринку, то будь-який сільськогосподарський продукт, який називається органічним, регулюється Канадською агенцією з контролю за харчовими продуктами (CFIA). При експорті органічної продукції до Канади потрібно звернути особливу увагу на митні тарифи та вимоги щодо пакування і маркування органічної продукції, що можуть відрізнятися як від українських, так і європейських.
Сергій Галашевський, директор сертифікаційної компанії «Органік Стандарт», розказав про особливості сертифікації органічної продукції на канадському ринку. Він також звернув увагу на взаємовизнанні канадських (COR) та американських (NOP) органічних стандартів, що відкриває цікаві можливості для вітчизняних експортерів до Північної Америки. такий важливий момент як репутація в органічному виробництві.
Гарною новиною для вітчизняних експортерів до Канади стало те, що проект CUTIS готовий компенсувати 50% затрат підприємств на сертифікацію за канадськими органічними стандартами. Відшкодування буде відбуватися по факту надання копії оплаченого рахунку та звіту сертифікаційного аудиту з позитивним висновком.
Практичними рекомендаціями з учасниками поділився Сергій Осипенко, засновник науково-виробничого підприємства «Інститут Текмаш», президент «Асоціації органічного землеробства» (Херсон), який наголосив, що український органічний виробник може вийти на канадський ринок за умови, що його продукція якісна і здатна зацікавити канадського споживача.
За інформацією Федерації органічного руху України, позитивний досвід експорту вітчизняних органічних продуктів до Канади розпочався ще з 2003 р., коли ТОВ «Украгрофін» експортував до цієї країни соняшник. Сьогодні ж, з урахуванням вступу в силу в серпні 2017 року Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною, чимало виробників вже користуються її вигодами. Адже органічні товари є надзвичайно затребуваними у Канаді. Однак, треба основний акцент робити не на сировині, а на готовій продукції з більш доданою вартістю!
Онлайн  версію посібника ви можете скачати, заповнивши невеличку анкету за посиланням https://bit.ly/2ISPmr6

Export_Canada_organic09 жовтня 2018 р. відбулася офіційна презентація посібника «I CAN EXPORT ORGANIC. Огляд ринку та регулювання органічних товарів у Канаді». Посібник був розроблений Канадсько-Українським проектом з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS) та сертифікаційним органом «Органік Стандарт» за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України України. У заході прийняв участь і виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив важливість розширення асортименту експорту української продукції до Канади, що в майбутньому, звичайно ж, переросте у кількісне нарощення поставок.«Сподіваємося, що компанії, які скористаються інформацією з посібника, зможуть більш ефективно виходити зі своєю продукцією на канадський ринок. І продовжать ту позитивну динаміку, що вже спостерігається по таким експортним напрямкам як меблі, взуття, текстиль та кондитерська продукція. Це все демонструє, що діяльність проекту CUTIS приносить реальні результати», – сказав пан Посол.

Як зазначила Зоя Павленко, експерт з охорони навколишнього середовища проекту CUTIS, наразі канадський ринок органічних товарів є п’ятим за обсягом у світі із грошовим вираженням близько $5.4 млрд CAD (за даними The World of Organic Agriculture. Statistics and emerging trends). Канадський органічний ринок невпинно зростає впродовж останнього десятиліття, опереджаючи середні показники харчової галузі. Ніколи до цього так багато канадців не цікавилися органічним сектором: 2/3 населення країни купують органічні товари щотижня. Причому, левова частка цих товарів у Канаді представлена органічною їжею та напоями.«Канада – одна з 10-ти країн із найвищим рівнем споживання органічних товарів. В 2016 році канадці в середньому споживали органічних продуктів на 83 євро на одну людину», – повідомила Зоя Павленко. Все це відкриває великі перспективи для українських компаній, що зацікавлені в виході своєї органічної продукції на канадський ринок.

Український внутрішній органічний ринок ще не досить великий. Згідно з даними Федерації органічного руху України, за результатами 2017 року він склав 29,4 млн євро, проте постійно спостерігається стабільна тенденція його щорічного зростання. За інформацією Валентини Заєць, начальника відділу технологій виробництва харчових продуктів Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України, на даний момент налічується 529 операторів органічного ринку, при цьому під органічне виробництво сертифіковано 420 тис га. Це близько 1% від загальної площі сільськогосподарських угідь України. 

Як зазначила Марія Махновець, консультант з питань експорту органічної продукції, стосовно канадського ринку, то будь-який сільськогосподарський продукт, який називається органічним, регулюється Канадською агенцією з контролю за харчовими продуктами (CFIA). При експорті органічної продукції до Канади потрібно звернути особливу увагу на митні тарифи та вимоги щодо пакування і маркування органічної продукції, що можуть відрізнятися як від українських, так і європейських.

Сергій Галашевський, директор сертифікаційної компанії «Органік Стандарт», розказав про особливості сертифікації органічної продукції на канадському ринку. Він також звернув увагу на взаємовизнанні канадських (COR) та американських (NOP) органічних стандартів, що відкриває цікаві можливості для вітчизняних експортерів до Північної Америки. такий важливий момент як репутація в органічному виробництві.

Гарною новиною для вітчизняних експортерів до Канади стало те, що проект CUTIS готовий компенсувати 50% затрат підприємств на сертифікацію за канадськими органічними стандартами. Відшкодування буде відбуватися по факту надання копії оплаченого рахунку та звіту сертифікаційного аудиту з позитивним висновком.

Практичними рекомендаціями з учасниками поділився Сергій Осипенко, засновник науково-виробничого підприємства «Інститут Текмаш», президент «Асоціації органічного землеробства» (Херсон), який наголосив, що український органічний виробник може вийти на канадський ринок за умови, що його продукція якісна і здатна зацікавити канадського споживача.

За інформацією Федерації органічного руху України, позитивний досвід експорту вітчизняних органічних продуктів до Канади розпочався ще з 2003 р., коли ТОВ «Украгрофін» експортував до цієї країни соняшник. Сьогодні ж, з урахуванням вступу в силу в серпні 2017 року Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною, чимало виробників вже користуються її вигодами. Адже органічні товари є надзвичайно затребуваними у Канаді. Однак, треба основний акцент робити не на сировині, а на готовій продукції з більш доданою вартістю!

Онлайн  версію посібника ви можете скачати, заповнивши невеличку анкету за посиланням https://bit.ly/2ISPmr6